Yhteystiedot:

Anssi Kirvesniemi
PhysioPilates-ohjaaja
Somatic Pilates-ohjaaja
Somatic Stretching-ohjaaja
FIFH PhysioTrainer
THM, fysioterapeutti
MyFascia-terapeutti

puh. 040-9128160

Sähköposti:
anssi.kirvesniemi@gmail.com
Kotisivu:
www.kehokuntoon.fi
Tunnit: Suomen Nuoriso-opistolla, Paukkulantie 22

Terveys ja kuntopalvelu
Anssi Kirvesniemi
Mikkeli
Y-tunnus: 1488452-1

Odottavat ja synnyttäneet äidit (ks. PHYSIOPILATES/ODOTTAVAT JA SYNNYTTÄNEET ÄIDIT)


PhysioPilates raskaana oleville

PhysioPilates -kurssille voi osallistua raskauden missä vaiheessa tahansa. Useimmiten raskauden toisen kolmanneksen aikana (vkot 14-26) raskaus alkaa jo näkyä ja kasvava kohtu voi jo haitata liikuntatottumuksia. Silloin on ajankohtaista siirtyä raskaana oleville suunnatun liikunnan pariin, jossa on otettu huomioon raskauden aiheuttamat muutokset.

PhysioPilates on turvallinen ja tehokas liikuntamuoto raskaana oleville. Kurssilla keskitytään parantamaan keskivartalon lihasten stabiliteettia ja lantionpohjan lihasten voimaa. Vahvemmat vatsa- ja lantionpohjan lihakset tarjoavat paremman tuen kasvavalle vatsalle. Lisäksi hyväkuntoiset keskivartalon lihakset vähentävät selkäkipujen esiintymistä raskauden aikana. Myös pakara- ja yläselänlihaksia vahvistetaan kurssilla, sillä nekin osallistuvat hyvän ryhdin ylläpitoon.

Ryhdin ja asennon muutokset raskauden aikana aiheuttavat usein selän väsymistä erityisesti asentoa ylläpitävien lihasten ollessa heikkoja. Viidennellä raskauskuukaudella kohtu ulottuu navan korkeudelle, jolloin kehon painopiste on muuttunut niin paljon, että seisominen normaaliasennossa muuttuu. Hyväkuntoiset vatsa-, pakara- ja lantionpohjan lihakset auttavat vahvistamaan lantion aluetta ja näin ennaltaehkäisevät kipua ja toimintahäiriöitä.

Raskaana olevien PhysioPilates -kurssin osallistujamäärä on max. 10 henkilöä. Pienryhmässä ohjaaja pystyy paremmin huomioimaan jokaisen osallistujan ja antamaan yksilöllistä ohjausta ja vaihtoehtoisia liikkeitä.

 Pilatesharjoittelun hyödyt raskauden aikana:

  • Parantaa keskivartalon lihasten stabiliteettia ja lantionpohjanlihasten voimaa sekä auttaa käyttämään keskivartalon syviä lihaksia oikein
  • Parantaa ryhtiä ja ehkäisee raskausajalle tyypillisiä selkävaivoja
  • Vahvat vatsa-, selkä ja lantionpohjanlihakset helpottavat myös merkittävästi synnytyksessä jaksamista ja siitä toipumista
  • Kohentaa mielialaa ja rentouttaa

PhysioPilates synnyttäneille

 PhysioPilates-kurssille voi osallistua oman voinnin mukaan pian synnytyksen jälkeen tai kunnes lääkäri antaa siihen luvan. Suositus aloittamisajankohta olisi jälkitarkastuksen jälkeen. Kurssille voi osallistua, vaikka synnytyksestä olisi kulunut jo pidempikin aika. Aikaisempaa pilates taustaa ei tarvitse olla.

Kursin tavoitteena on auttaa kehoa palautumaan raskauden ja synnytyksen jälkeen sekä lisätä kehonhallintaa. Harjoitteissa keskitytään vahvistamaan syviä keskivartalon lihaksia; vatsa-, selkä- ja lantionpohjan lihaksia, sekä lisäämään koko kehon liikkuvuutta.

Kurssin osallistujamäärä on max. 10 henkilöä. Pienryhmässä ohjaaja pystyy paremmin huomioimaan jokaisen osallistujan ja antamaan yksilöllistä ohjausta sekä vaihtoehtoisia liikkeitä.

Pilatesharjoittelun hyödyt synnytyksen jälkeen:

  • Tehostaa kehon palautumista raskaudesta ja synnytyksestä
  • Auttaa käyttämään keskivartalon syviä lihaksia oikein (lantionpohja- ja syvät vatsalihakset)
  • Auttaa oikean ryhdin ja pystyasennon hallintaan
  • Vähentää synnytyksen jälkeistä virtsankarkailua
  • Rentouttaa ja virkistää mielialaa

Olen luennoinut Kansalaisopiston yleisluennoilla aiheesta: "LIIKUNTA RASKAUSAJALLA JA SEN JÄLKEEN"  v. 2012 ja tammikuussa 2013 seuraavan aihesisällön mukaisesti:

Liikunta on tärkeä osa odottavan/synnyttäneen äidin sekä sikiön/vauvan/lapsen hyvinvointia. Kuitenkin väärin mitoitettu tai annosteltu liikunta voi saada myös negatiivisia vaikutuksia aikaiseksi. Luennolla käydään läpi nykyiset raskausajan liikuntasuositukset ja erityisesti neuvotaan turvallinen lähestymistapa liikkumiseen sekä äidille että sikiölle/vauvalle. Myös synnytyksen jälkeisen liikunnan erityispiirteet tuodaan esille.